13 Ekim 2007 Cumartesi

futbolda IRKÇILIK

malesef ırkçılığa da değinmek istiyorum
ırkçılık belki de futbolda yer alması gereken en son şey
ama bu olmadığını göstermiyor
vardı ve hala var
sevgili bilgisayarımın bana sürekli ihanet etmesinden dolayı
derleme halinde yayınlayacağım bir konu olacak


öncelikle vurgulanması gereken bir şey var: futbol seyircisinde görülen ırkçılık ten renginden daha çok, futbolcunun pasaportunun ait olduğu kıtaya göredir. avrupa’da çeşitli ülkelerde oynayan pek çok güney amerikalı ve beyaz olmayan oyuncu vardır ancak hiç birisine muz atılmaz ya da maymun taklidi yaparak hakaret edilmez. ronaldinho da beyaz değildir ve barcelona oyuncusudur. aynen samuel eto’o gibi. ama ırkçı tepkiler yalnızca etoo için söz konusudur. çünkü o afrikalı’dır. bu, ronaldinho’nun futbolculuğunun olağanüstü bir yetenekte oluşuna dayanan bir saygıdan ötürü değildir. futbolculuk kalitesi samuel etoo kadar olmayan pek çok güney amerikalı ve beyaz olmayan oyuncu vardır ancak o’na ya da marc zoro’ya gösterilen tepkinin kökeninde yatan deri renginden ziyade bazı kafalardaki hastalıktır. onlar için afrikalı demek maymun demekten farklı değildir. yani, koloni geyiğinin sona ermesi yüzyıllar öncesinde değil yakın bir zamandadır ve bazı kişiler için bu mantalite etkisini sürdürmektedir. muzlar ve maymun taklitlerinin temelinde yatan budur. brezilya da eski bir portekiz kolonisidir ama bazı avrupalıların gözünde afrika’daki koloniler ile diğer yerlerdeki koloniler farklıdır. hatırlatalım maradona’nın 3 temmuz 1990 italya arjantin maçı öncesi napoli halkına söylediklerini:

- size yılın her günü “afrikalı” deyip aşağılayanları mı tutacaksınız?


örnekler çokça devam etmekte

1916 daki g.amerika kupasında uruguay şili’yi 4-0 yenince şili heyeti maçın iptalini istemişti.nedeni de çok ilginçtir. uruguay iki zenci oynattı. onlar insan olmadığına göre bu maç iptal edilmeli.

nijerya asıllı polonyalı olisadebe lubin deplasmanında maçı kazandıran tek golü atınca bir anda sahaya yüzlerce muz yağdı.emmanuel olisadebe polonya'yı ciddi ciddi terketmeyi düşünmüştü. o zamanki polonya milli takım antrenörü de 'onlar seni rengin için değil, takımlarına karşı bir tehlike olarak görükleri için ıslıklıyorlar' diyerek siyahi yıldızı kalmaya ikna etmişti.

inter-messina maçında messinalı marc zoro topu her alışında maymun seslerinin çıkarılması üzerine sahayı terketmek ister
kendi takım arkadaşları ve İnterli meslektaşları engel olur



ve tabi Eto'o
o da Zaragoza maçında sahayı terketmeye çalışmış fakat arkadaşlarınca engel olunmuştur
Etoo konusunda hep peşin hükümlüyümdür
Athletic Bilbao maçında Bilbao oyuncularına yaptığı çirkeflikler hala aklımda
maçtan sonra Bilbao hocası Clemente gibi düne kadar ağaçta oynayanlar şimdi yere inip insanlara tükürüyor demeyeceğim demem de
her ne kadar barcanın şampiyonluk kutlamalarında mikrofonu eline alıp madrid, cabrón saluda al campeón dese de
her ne kadar gördüğüm en çirkef en itici oyunculardan biri olsa da
bir insanı deri renginden ve kökeninden dolayı aşağılamak şerefsizliktir

etoo ile ilgili bir alıntı yorum:

...barcelona ile sampiyon olunca eski takimi real madrid'e kufurler yagdirirsa, kendi takim arkadasi ronaldinho'yu yilin futbolcusu sectiler diye basta équipe ve france football olmak uzere tum fransiz basinina hakaret edip ambargo uygularsa, kendisi o zor penaltiyi atmaya yanasmadigi halde cok agir bir sorumluluk alma cesaretini sergileyen pierre wome'yi ulkesinin dunya kupasina gidememesinin tek sorumlusuymus gibi hedef gosterip sonra wome'nin kamerun'daki evi kursunlandiginda/basildiginda mirin kirin ederse, her basarisindan sonra bunu firsat bilip (eskiden kendisinden "guclu" olup, o anda kendisine gore daha "zayif"lamis) birilerinden intikam almak icin nefret kusarsa, baskalari da imkanini bulduklarinda eto'o'ya saldirirlar. beyaz olan figo'ya domuz kafasi veya barcelona bayragi firlatiyorlardi, simdi de siyah eto'o'ya muz firlatilirsa temelde farklilik goremiyorum.....

evet Etoo saldırgan çirkef ahlaksız terbiyesiz iki yüzlüdür
ve belki sevmedikleri bu oyuncuyu kızdırmak adına maymun sesi çıkarıp onu zayıf noktasından vurmak istiyorlardır
bunları konu sadece Etoo olsa söyleyebilirdik
hatta en ateşli partizanlığını da ben yapardım
ama diğer örnekler
bu konunun akıl almaz insanlık dışı boyutlara ulaştığını göstermekte

özellikle İspanyada

atletico madrid-espanyol maçında atletico taraftarları espanyol kalecisi carlos kameni'nin (ki kendisi de kamerunludur) koruduğu kalenin çevresini ve ceza sahasını muz yağmuruna tutmuşlardır. muzların sahadan alınmasını isteyen ve istediği gerçekleşmeden topu oyuna sokmayan kameni ise gülünç bir şekilde, oyunu geciktirmekten sarı kart ile cezalandırılmıştır.

luis aragones, henry'ye "black shit" diye hitap etmesi sebebiyle cezalandırıldıktan sonra özür dileyip susmak yerine "ispanya hükümeti bana hiç destek olmadı" diye sızlanmıştır. çünkü o da bilmektedir ki yaptığı ispanya'da aslında normal bir davranış olarak görülmektedir.

ispanyol futbol federasyonu başkanı angel maria villar, barcelona'da gerçekleştirilen ırkçılık karşıtı uefa konferansını "ırkçılık çok da önem verilmesi gereken bir problem değildir, pireyi deve yapmamak gerekir, sahada olan sahada kalır" sözleriyle kapatmıştır.

bu son 3 örnek bile olayın Etoonun çirkefliğiyle değil IRKÇILIKLA alakalıdır
ülkemde ise spor bakanlığı yapmış Mehmet Ali Yılmaz'ın kendi futbolcusu Campbell'a yamyam demesinden başka bir örneği yok(tu)
ama sezon başında Emre Toramanın Appiaha Kara Köpek demesini saymazsak

bu iki örnek dışında ülkemde ırkçılık olmaması ne kadar hoş bir şey
hatta bizde siyah renkli oyuncular daha çok sevilirler

UEFA ve FIFA bu konuda ciddi yaptırımlar uygulamalı
özellikle başkan Platini bu olaya el atmalı
gerekirse fincancı katırlarını ürkütmeli

0 Yorum: